NOTISA   Sweden

April

Särskilda firardagar, nationaldagar och temadagar

Andra månaders firardagar » januari  februari  mars  maj  juni  juli  augusti  september  oktober  november  december 

Text: © Inger Lin Söderberg-Lidbeck
OBS! Innehållet på Notisas sidor får bara läsas här. Du får INTE kopiera texter eller bilder och lägga ut på din egen eller någon annan sida. Otillåten användning debiteras!
 

Månaden april har fått sitt namn efter det latinska ordet aprilis som relaterar till begreppet aperire som betyder öppna. Våren var ju den tid då jorden öppnade sig för grönska och grödor.
I forna tider kallades april för grödemånad eller gräsmånad. Skördeåret var indelat i sommarhalvår och vinterhalvår. Den 14 april inleddes sommarhalvåret vid Tiburtiusdagen. Vinterhalvåret inleddes Calixtusdagen den 14 oktober.

Historiska händelser av större och mindre betydelse i april

• Den 3 april år 1973 ringdes det första moderna mobiltelefonsamtalet av Martin Cooper i New York. Telefonen vägde drygt 1 kilo och batteriet räckte i tjugo minuter.
Dock hade experiment utförts redan år 1919 av Mr Mac Farlane i Philadelphia. Mr Farlanes modell var utveckad både för bilfärder och fotresor. Nätet för radiotelegrafi i USA hade då börjat användas för telefoni av radioamatörer.
 
Mac Farlanes mobila telefon 1919. Det stora föremål som mannen på bilden håller i sin vänstra hand är antennen.

Copyright bearbetning Björn Söderberg / Notisa Bildarkivet ©
 
• Den 4 april 1973 invigdes World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York.
• Den 7 april 1948 bildades Världshälsoorganisationen WHO.
• Den 11 april år 1407 brann Stockholm ner. Staden var vid denna tid befolkad av ca 4000 personer. Stadskärnans utbredning omfattades av området kring Riddarholmen, Skeppsholmen och Gamla Stan. De uppgivna dödstalen varierade mellan 400 och 2000 personer.
• Den 12 april 1961 gör den Sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin världens första bemannade rymdfärd i rymdfarkosten Vostok 1. Färden omfattar ett varv runt jorden.
• Den 13 april år 1917 steg en man av tåget i Stockolm. Det var Vladimir Uljanov mera känd som Lenin. Han anlände i plomberad järnvägsvagn tillsammans med trettiotalet revolutionärer på väg till St Petersburg. I Stockholm mottogs Lenin med artigheter och tilläts ett par dagar i frihet. Lenin passade på att köpa sig en kostym på varuhuset PUBs herravdelning innan tågresan fortsattes.
• Den 14 april år 1912 sjönk passagerarångaren Titanic i Nordatlanten under sin jungfrufärd. Fartyget var det mest moderna skepp som hade byggts och ansågs vara osänkbart. Orsaken till katastrofen var kollisionen med ett isberg. Mer än 1500 passagerare och besättning omkom. Drygt 700 människor överlevde. Titanic vilar på c:a 3500 meters djup.

Händelser i månaden april

1 april varje år är det dags för aprilskämt. I gamla tider kallades det för att "narras april". Den som blev avslöjad som lurad fick ofta höra en ramsa typ ”April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill”. Lurandet som var av harmlös karaktär förekom redan under 1500-talet. I 1600- och 1700-talets tidningar var skämtandet ett uppskattat inslag.
Skämtandet den 1 april förekommer i många länder, bl.a. i USA, Storbritannien och Nya Zeeland där kallas dagen April Fools' Day eller All Fools' Day. I Frankrike kallas den som blir lurad för un poisson d'avril - en aprilfisk. Kanske släkt med sillen i ramsan. När tv blev vanligt förekommande i vårt land skämtades även i detta media. Den 1 april år 1962 sändes klassikern Nylonstrumpan över TV-apparaten. Kjell Stensson lurade svenska folket att klippa sönder en nylonstrumpa och fästa den framför tv-skärmen. Detta för att göra den svartvita teven till färg-tv.

Påskens dagar
Veckan innan påsk kallas ofta numer påskveckan. I kyrkliga sammanhang är det dock veckan efter påsk som brukar kallas påskveckan.
Stilla veckan är den sista veckan i fastetiden, veckan före påskdagen. Den inleds med Palmsöndagen som påminner om Jesu intåg i Jerusalem, då han hälsades med palmblad.
*Palmsöndagen 2023 infaller den 2 april.
*Dymmelonsdagen infaller den 5 april. Dymmel är den gamla benämningen på dämpad och tyst. Enligt traditionen dämpades kyrkklockorna i samband med påskveckan.
*Skärtorsdag är den 6 april. Enligt folktron var skärtorsdag häxornas fest som inleddes med Blåkullafärd.
*Långfredag infaller den 7 april, dagen innan påskafton.
*Den 8 april är det påskafton. Påskaftonen infaller första lördagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Detta medför att påsken infaller mellan den 22 mars och den 25 april. När man väl har klurat ut påskaftonens datum är det lätt att placera påskdag och annandag påsk.
*Påskdagen infaller söndagen den 9 april.
*Annandag påsk infaller måndagen den 10 april.

Aprils månadssten är Citrin
Zodiakens tecken i april är Skorpionen och Skytten


*Stjärna framför ett evenemang i listan nedan betyder att det återkommer vid olika datum olika år - t.ex. årsdag som firas viss veckodag.
 

1 april

Nationaldagar

Iran firar nationaldag den 1 april.

Temadagar

1 april varje år är det dags för aprilskämt.
 

2 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 2 april uppmärksammas världsautismdagen. Dagen initierades år 2007 av FN för att öka förståelsen för autistiska personer.

Den 2 april är det dags att fira den internationella barnboksdagen. Datumet bestämdes år 1967 av IBBY, the International Board on Books for Young People. Det valdes för att hylla den danske sagoförfattaren H.C. Andersen som föddes den 2 april år 1805.

Studenternas dag som infaller den 2 april uppmärksammar olika teman varje år. Initiativtagare är Sveriges förenade studentkårer.
 

3 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Kärlekens dag den 3 april är en extra dejtingdag för den som inte nöjer sig med alla hjärtans dag.
 

4 april

Nationaldagar

Senegal firar sin självständighetsdag från Frankrike den 4 april.

Temadagar

Den 4 april uppmärksammas minnesdagen för Martin Luther King som mördades den 4 april 1968 i Memphis, USA.

Den 4 april är det Internationella dagen för minor och minröjning. Dagen är initierad av FN, med stöd av Europeiska Kommissionen och enskilda länder.

Morotens dag firas den 4 april. Moroten var populär redan för 2000 år sedan. Men det dröjde till medeltiden innan den kom till Norden med klosterväsendet.
 

5 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

*National Walking Day uppmärksammas den första onsdagen i april. Idén till promenaddagen är amerikansk och innebär 30 minuters promenad eller fysisk aktivitet. Firardatum varierar i några olika stater i USA.
 

6 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Skärtorsdagen firas av alla trollkarlar och häxor, 2023 den 6 april.

*Knivens dag initierades av Knivakademien år 2010. Knivens dag infaller alltid på Skärtorsdagen. Dagen ägnas åt att pyssla om kökets viktigaste redskap.

Den 6 april är det barn-på-sjukhus-dagen. Barn som tillbringar lång tid på sjukhus och som genomgår svåra behandligar uppmärksammas och uppmuntras denna dag.

Pingisens dag – World Table Tennis day firas den 6 april.
 

7 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Långfredagen infaller 2023 den 7 april.

Den 7 april är minnesdag för offren vid terrordådet på Drottningatan i Stockholm den 7 april 2017.

Världshälsodagen den 7 april firas till minnet av bildandet av FN:s Världshälsoorganisation WHO som grundades den 7 april 1948. Världshälsodagen uppmärksammas med presentationen av Världshälsorapporten.

FN:s minnesdag för hedrandet av folkmordets offer i Rwanda uppmärksammas den 7 april. År 1994 dödades mer än 800 000 människor – Tutsier, Hutu, Twa och andra - på mindre än tre månader. Främst var det tutsier som systematiskt mördades.
 

8 april

Nationaldagar

Romernas internationella nationaldag uppmärksammas den 8 april. Dagen firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.

Temadagar

*Påskafton 2023 är den 8 april.

*Surdegsdagen firas den andra lördagen i april. Då bör man vårda sig om sina surdegar.
 

9 april

Nationaldagar

Irak firar nationaldag den 9 april.

Temadagar

*Påskdagen firas 2023 den 9 april.

CSS Naked Day uppmärksammar den 9 april det arbete som ligger i framställandet av hemsidor på Internet. En del låter då visa sina webbsidor utan stilmall (css).

I Sverige uppmärksammas Gin & Tonic-dagen den 9 april. I andra delar av världen firas dagen den 19 april.
 

10 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Annandag påsk 2023 infaller den 10 april.

Den 10 aprtl firar södra Sverige Bulle med bullens-dag. Delikatessen består av en mosad chokladboll inuti en uppskuren fralla. Enligt sakkunskapen kommer traditionen från Landskrona och Helsingborg i Skåne.

Den 10 april uppmärksammas nationella syskondagen i USA. Den firas på samma sätt som bror- och systerdagen den 31 maj firas i Europa. Syskondagen började firas 1998 i USA.

Den 10 april är det dags för internationella Homeopatidagen- World Homeopathy Day (WHD). Dagen hyllar minnet av Dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann, homeopatins grundare av det speciella medicinska system som utmärker homeopatin.
 

11 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella parkinsondagenuppmärksammas den 11 april. Enligt hjärnfondens beräkningar finns det c:a 20 000 personer med Parkinsons sjukdom i Sverige.
 

12 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella lakrisdagen firas den 12 april i USA. Sedan 2010 började vi fira lakrisdagen med salt eller söt lakris även i Norden och i Sverige.
 

13 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Knytblusens dag initierades den 13 april till stöd för Sara Danius när hon tvingades avgå som Svenska Akademiens ständige sekreterare i april år 2018. Sara Danius föddes den 5 april 1962 i Täby, och dog den 12 oktober 2019 i Stockholm.
 

14 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Volvons dag firas den 14 april. Datumet bestämdes av att det var lördagen den 14 april 1927, klockan tio på förmiddagen som Volvos första serietillverkade bil kördes ut ur fabriken på Hisingen i Göteborg. Försäljningschefen Hilmer Johansson satt bakom ratten vid detta betydelsefulla tillfälle.

Cultural Unity Day infaller den 14 april. Avsikten med dagen är att bereda möjligheter för kulturmöten och sammankomster där olika kulturyttringar som sång, dans, musik och matkultur från olika världsdelar kan exponeras.

Mahl Language Day. Mahlspråkets dag uppmärksammas den 14 april. Dagen firades första gången den 14 april 2011. Datumet är författaren Husain Salaahuddins födelsedag. Han skriver på språket Mahl som är det officiella språket på Maldiverna men som också används i delar av Indien.
 

15 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Skivbutikens Dag - Record Store Day - hålls 2023 lördagen den 15 april. Andra datum förekommer också, 22 april för Record Store Day UK samt vid Black Fridag i november.

Internationella biomedicinska analytikerdagen infaller den 15 april
 

16 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Världsröstdagen den 16 april – World Voice Day. Då hyllas rösten, människans viktigaste kommunikations instrument i de flesta av världens länder.
 

17 april

Nationaldagar

Den 17 april firar Syrien nationaldag

Den 17 april firar Amerikanska Samoa sin nationaldag

Temadagar

De blödarsjukas dag 17 april – Världshemofilidagen (WHD) uppmärksammas den 17 april. Dagen initierades för att april öka medvetenheten om blödarsjuka och ärftliga blödningsrubbningar. Majoriteten av världens blödarsjuka saknar diagnos eller adekvat behandling.
 

18 april

Nationaldagar

Zimbabwe fitar nationaldag den 18 april

Temadagar april.

Amatörradions dag uppmärksammas den 18 april
 

19 april

Nationaldagar
  –

Temadagar
  –

20 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Polkagrisens dag firas den 20 april. Polkagrisen lanserades av Amalia Eriksson i Gränna. I trettioårsåldern blev hon änka och ensam försörjare av en dotter. För att klara sig och sin dotter började Amalia tillverka dop-, bröllops- och begravningskonfekt. Hon fick under 1850-talet tillstånd av magistraten i Gränna att tillverka Polkagrisar.
 

21 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Terrakottakrukans dag. Terrakottans vänner bör fira dagen, kanske med kanonskott och salut den 21 april.
 

22 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Jordens dag – Earth day, har sedan starten år 1970 firats den 22 april varje år. Dagen initierades av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma världens miljöproblem. Earth Day är numer även FN-dag.

*Klädbytardag, Nordic Swap Day. Initiativtagare är Naturskyddsföreningen som anordnar Sveriges största klädbytardag 2023 på många orter runt om i Sverige.
 

23 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Världsbokdagen firas den 23 april. År 1995 detta datum beslöt Unesco att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, läsning och författare, liksom värnandet om det skrivna ordets upphovsrätt.

Sankt Georgsdagen den 23 april firas i Sverige av både flick- och pojkscouter. I andra länder är dagen pojkscouternas dag.
Scouternas skyddshelgon Sankt Göran var enligt legenden en riddare som räddade en stad och dess prinsessa från en blodtörstig drake. I Stockholms Storkyrka finns den medeltida skulpturen Sankt Göran och draken, och en replik av dennna står på Köpmantorget i Gamla Stan.
 

24 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 24 april är det försöksdjurens dag – World Day for Laboratory Animals. Dagen initierades år 1979.
Det fanns vid denna tid redan en dag som uppmärksammade djurens situation. Den helige Fransiskus dag firades och firas fortfarande den 4 oktober. Franciskus var djurens specielle beskyddare. Den 4 oktober var hans födelsedatum.
 

25 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Världsmalariadagen den 25 april är initierad av WHO. Dagen som syftar till att bekämpa malaria började uppmärksammas år 2001.

Mammamagens dag – Mamatummu Day uppmärksammas den 25 april. Dagen focuserar på kvinnornas hälsa i samband med graviditet och förlossning.
 

26 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Världsdagen för intellektuell äganderätt 26 april är initierad av Världsorganisationen för intellektuell äganderätt WIPO.

*Ledarhundens dag uppmärksammas den sista onsdagen i april.

Alien-dagen 26 april har skapats av medieföretaget Fox Broadcasting Company. Alien-dagen, firas med visningar av FOX film- och tvproduktioner.
 

27 april

Nationaldagar
  –

Den 27 april firas nationaldag i Tanzania.

Den 27 april är det nationaldag i Nederländerna och Nederländska Antillerna.

Sierra Leone firar nationaldag den 27 april.

Den 27 april firas nationaldag i Sydafrika.

Togo firar också nationaldag den 27 april.

Temadagar

Världstapirdagen firas den 27 april dag. Avsikten med dagen är att uppmärksamma tapiren som är utrotningshotad. Tapiren är släkt med både hästen och noshörningen.
 

28 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 28 april är dagen då den internationella fackliga rörelsen uppmärksammar anställda som dödats i arbetet. Det är också sedan år 2003 ILO:s (International Labour Organization) världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete.
 

29 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella dansdagen firas varje år sedan 1982 den 29 april. Den internationella dansdagen initierades 1982 av International Dance Committee, ITI-Unesco. Datumet är Jean-Georges Noverres födelsedag. Noverres var en världsberömd förnyare av balettkonsten.

Svenska friluftsdagen firas varje år den 29 april. Första gången dagen firades var år 2014. Dagen uppmärksammas med naturpromenader.
 

30 april

Nationaldagar
  –

Temadagar

Valborgsmässoafton den 30 april firas i Sverige med eldar. Firandet har traditioner i tysk medeltid. Walpurgis som givit namn till fiandet var ett katolskt helgon. Förutom eldandet hörde dans, sång och ungdomliga upptåg i hop med firandet.
 

* = Rörlig dag/vecka - årsdag som firas viss veckodag.

-----

» Se också backspegeln - händelser förr per månad.