NOTISA   Sweden

Januari

Särskilda firardagar, nationaldagar och temadagar

Andra månaders firardagar » februari  mars  april  maj  juni  juli  augusti  september  oktober  november  december 

Text: © Inger Lin Söderberg-Lidbeck
OBS! Innehållet på Notisas sidor får bara läsas här. Du får INTE kopiera texter eller bilder och lägga ut på din egen eller någon annan sida. Otillåten användning debiteras!
 

Gamla benämningar på januarimånaden.
Namnet Januari hyllar den romerska guden Janus. I den gamla svenska och nordiska kalendern är Torsmånad och Torres månad benämningar på årets första månad.

Traditioner
  Nyårsdag
  Trettondag
  Tjugondag knut

Januaris månadssten är Granat.
Zodiakens tecken i januari är Stenbocken och Vattumannen.


*Stjärna framför ett evenemang i listan nedan betyder att det återkommer vid olika datum olika år - t.ex. årsdag som firas viss veckodag.
 

1 januari

Nationaldagar

Sudan firar sin nationaldag den 1 januari då firas självständighet från Storbritannien och Egypten 1956.

Haiti firar sin självständighet den 1 januari från Frankrike år 1804.

Temadagar

Nyårsdagen har inte haft något personnamn i den svenska almanackan. Nyårsdagen är flaggdag i Sverige Norge och Danmark.

Inom den Katolska kyrkan firas Maria Guds moders högtid den 1 januari.

Drinken Blody Mary dagen firas den 1 januari.

Internationell pizzadag firas i Sverige den 1 januari. I andra länder firas pizzadagen andra dagar. Det är snart 80 år sedan den italienska specialiteten pizza började serveras på svenska restauranger.
Den som vill fira Veganpizza-dagen får vänta till den 29 januari.

Händelser

Enligt historiska källor etablerades den 1 januari som det nya årets första dag i Romarriket redan i början av 150-talet före Kristus. Orsaken var förskjutningar av tideräkningen och lokala olikheter. Det krävdes en bestämd dag som gällde lika bland alla styrande konsuler. Tidigare var det mitten av mars som var Romerska årets första dag.

Den 1 januari 1879 infördes normaltid i hela Sverige. Främst var det järnvägen som krävde att hela Sverige hade samtidiga klockslag.
 

2 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 2 januari firas de introvertas dag. Dagen etablerades år 2011. Dagens syfte är att uppmärksamma de tystlåtna reflexiva och inåtvända. Dagen firas internationellt varje år den 2 januari.
 

3 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

J.R.R. Tolkien Day. John Ronald Reuel Tolkiens dag firas den 3 januari då han föddes den 3 januari år 1892 i Sydafrika. Känd som författare till bl.a. Sagan om Ringen och Ringarnas Herre. Tolkien avled den 2 september 1973.
 

4 januari

Nationaldagar

Den 4 januari firar Burma självständighet från Storbritannien som de erhöll detta datum år 1948

Temadagar

World Hypnotism Day uppmärksammas den 4 januari varje år. Firandet avser bl.a. att avmystifiera och nyttiggöra hypnosen som vetenskaplig behandlingsmetod.

Punktskriftens dag World Braille Day infaller den 4 januari till minne av punktskriftens upphovsman Louis Braille vilken föddes detta datum år 1809 i Frankrike. Avsikten med Punktskriftens dag är att uppmärksamma de organisationer som främjar arbetet med utvecklandet av punktskriften för blinda.
 

5 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Trettondagsafton infaller dagen före Trettondag jul. Hela Trettondagshelgen firas till minne av berättelsen om de tre vise männens framlämnande av gåvor till Jesusbarnet.
I gamla tider inledde aftonen trettonhelgens upptåg. I staden och på landsbygden brukade ungdomarna roa och oroa med skådespel av folklig karaktär. Betalning förväntades alltid i form av pengar eller starka drycker. Skådespelen anknöt till bibliska händelser och till berättelser om de tre vise männen.

Händelser

Den 5 januari år 1960 öppnades Arlanda flygplats.
 

6 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Trettondedag jul, trettondagen eller trettondagen vilka inom västliga och östliga kyrkan även kallas Epifania och Theofania. Trettonde dag jul infaller den 6 januari som i Sverige är en allmän helgdag. Kallas även Heliga tre konungars dag i flera länder. Trettondedagen firar uppenbarelsen av Jesus Gudasonens födelse. Betlehemsstjärnan visade vägen till stallet för Kasper, Melkior och Baltasar, de tre vise männen där de hyllade det nyfödda gossebarnet som en konung med gåvor av guld, rökelse och myrra.
I gamla tider gick stjärngossarna runt i städer och byar från tredjedag jul till trettondedag. Gossarna var utstyrda i fårskinnspälsar och stora strutmössor. Med sig bar de en stor lykta som kallades ljusa stjärnan. Mot ersättning dryck och mat framfördes julhögtidens heliga händelser i profan tappning. Gossarna sjöng också tidens typiska julsånger. I början av 1900-talet blev det vanligare att stjärngossarna uppträdde tillsammans med sancta Lucia. Kanske var det siffran tretton i Luciafirandet och trettondedag som sedan påverkade traditionens förändring till Luciadagen den 13 december.
I de finare salongerna firades trettondagen med bal och kalas.
Under medeltiden fram till 1600-talet avslutades julen i och med trettondedagen.
 

7 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

* "Byxlösa tunnelbanefärden" i New York, The No Pants Subway Ride, har varit ett årligen återkommande event sedan 2002. Det sker olika datum i januari varje år. Datumet brukar tillkännages i december året innan.

Temadagens dag infaller den 7 januari. Även temadagen bör ju ha sin temadag.

Händelser

Under den katolska tiden och fram till 1600-talet firades det Knutsmässa den 7 januari. Man ordnade Knutsgillen vilka avslutade julen och julefriden. Den Knut som hyllades var den danske jarlen Knud Lavard. Han var född i mars 1096 och son till kung Erik Ejegod. Knud var vikingarnas flitigaste bekämpare. Han var också en bland många tronpretendenter. Vid denna tid var Danmark valrike. I samband med ett julkalas den 7 december år 1130 blev han mördad. Många underverk visades vid hans gravplats vilket resulterade i han blev helgonförklarad. Under 1600-talet flyttades Knutsfirandet till den 13 januari.

Den 7 januari 1927 är det världspremiär för det första telefonsamtalet mellan städerna New York och London belägna i två olika världsdelar.
 

8 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Marsipanens dag firas den 8 januari. Det anses att marsipan ursprungligen kommer från forna Persien eller från Turkiet.
 

9 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar
  –

10 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Många mazariner till mazarinernas vänner. Mazarinernas dag infaller för traditionalisterna den 10:e januari. Då bör var och en med aptit på detta excellenta bakverk konsumera mazariner i plurala mängder. Förslagsvis kan mera måttliga mazarinvänner fira mazarindagen den 13 mars.
 

11 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella tacksamhetsdagen, Thank you Day.

German Apples Day, Tyska äppeldagen, Tag des Deutschen Apfels, firas 11 januari.
 

12 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Kyss en rödhårig dagen, Kiss A Ginger Day, firas sedan 2009 den 12 januari. Dagen startades på facebook som motargument till Kick A Ginger Day som infaller i november.
 

13 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Tjugondedag Knut. Julgranen kan kastas ut.
 

14 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar
  –

15 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Människorättskämpen Martin Luther King Day uppmärksammas i USA den tredje måndagen i januari.
Sedan januari 2004 delas Martin Luther King-priset ut denna dag som är nationell helgdag i USA. Martin Luther King föddes den 15 januari år 1929 och mördades den 4 april 1968.

15 januari firar vi tulpandagen som instiftats av Blomsterfrämjandet för att fira att om några månader är våren äntligen på väg.
 

16 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella LCHF dagen uppmärksammar lågkalorikost vid typ 2 diabetes och övervikt. Den 16 januari 2008 publicerade svenska Socialstyrelsen sitt godkännande av LHCF kost.
 

17 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar
  –

18 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella Nalle Puh dagen. Författaren till Nalle Puh, A.A. Milne, föddes den 18 januari 1882.
 

19 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Internationella fetischdagen uppmärksammas den 3:e fredagen i januari.

Internationella popcorndagen firas den 19 januari varje år. Pop Corn. blev populärt i USA under mitten av 1800-talet. Uppfinningar med ångpoppning och olika smaksättningar gjorde popcorn populära. I början av 1900-talet såldes popcorn från hästdragna vagnar i städerna.

Händelser och traditioner

Minnet av Sten Sture dy:s förlorade ben har i hågkommits varje år detta datum sedan år 1520. Sten Sture ledde en styrka med mer än 10 000 man mot danske kungen Kristian II:s här. Den 19 januari möttes arméerna på sjön Åsundens is. En kanonkula skadade Sten Stures ena knä. Panik och oreda utbröt bland svenskarna som flydde hals över huvud. Sten Sture fördes i släde till Strängnäs för att återhämta sig. Men skadan var alltför allvarlig. Han beslöt sig för att återvända hem till Stockholm men avled innan under färden på Mälarens is den 3 februari. I Stockholm organiserade hans änka Kristina Nilsdotter Gyllenstierna landets och Stockholm försvar mot danskarna. Hon var vid detta tillfälle i 25-årsåldern. Hösten 1520 övertalas Kristina att kapitulera mot löfte om amnesti. I amnestibrevet som utfärdades i september 1520 av Kristian utlovades amnesti för Kristina, hennes döde make, samt alla deras medhjälpare. Men löftet sveks och resultatet blev Stockholms blodbad. Flera av Kristinas medhjälpare avrättades, bland andra hennes bröder. Men hennes eget liv sparades. Kungen kallade henne till sig och frågade om hon ville sättas qvick i jord - begravas levande, eller brännas på bål. Kristina svarade inte utan svimmade varefter kungen hänvisade hennes öde i Guds händer.

Henrikdagen den 19 januari var betydelsefull i gamla tider. Mannen bakom namnet Henrik kom från England i slutet av 1150-talet för att kristna Finnarna. Han blev den förste kristne biskopen i Finland. Enligt legenden dräptes han på isbelagda Kjulo träsk av bonden Lallo. Henrik helgonförklarades och hans dödsdag blev en betydelsefull dag då man siade om väder och kommande händelser. Hinriksmässa nämns än i vår tid. Henrik blev Finlands skyddshelgon men vördades även i norra Sverige. Vid Hindriksmässan måste bonden ha halva skörden kvar i ladorna annars skulle den inte räcka till nästa skörd.
 

20 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Lösenordsbytardagen går av stapeln den 20 januari varje år. Tidningen PC för Alla har instiftat dagen som skall påminna alla om att minst en gång om året att byta ut sina lösenord.
 

21 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Världsreligionsdagen uppmärksammas 3:e söndagen i januari med fokus på olika religioners gemensamma grund. Dagen är instiftad av amerikanska Bahá'í-samfundet.

*Världssnödagen World Snow Day, den internationella världssnödagen, är en satsning där Svenska Skidförbundet och Fis, Fédération Internationale de Ski, vill medverka till att alla får intresse för aktiviteter på snö. Många länder och platser firar denna dag som år 2024 går av stapeln den 21 januari.

Den 21 januari är det kramens dag. Då gäller det att ge så många kramar som möjligt.
 

22 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Vinets dag firas den 22 januari varje år. Dagen initierades av Svenska Vinakademien. S:t Vincent firas också denna dag som vinmakarnas helgon.

Pilsnerfilmens dag firas den 22 januari varje år. Anledningen är ilsnerfilmernas mästare Thor Modéen som föddes den 22 januari 1898. Hans födelsedatum skall enligt pilserfilmsentusiasterna firas vid graven på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. Pilsnerfilmens Dag firas också för att hedra en försummad och med nedlåtenhet behandlad filmgenre.
 

23 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Elens dag infaller den 23 januari och är instiftad av Svensk energi.
 

24 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

FN:s internationella dag för utbildning åt alla firas den 24 januari

Frufridagen lanserades den 24 januari år 1954 av Lennart Hyland i radions underhållningsprogram "Karusellen". Avsikten var att männen skulle byta sysslor med kvinnorna. Det var kontroversiellt i en tid då hemmafruar var vanligt förekommande. 1963 den 24 november planerades ett nytt försök att åter i tv-sändning fira frufridagen. Men idén hamnade på undantag när programmet ställdes in på grund av rapporteringen kring Kennedymordet.
 

25 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Halvsnö-dagen bör firas den 25 januari, Paulusdagen, av alla amatörmeteorologer och vädersiare. Enligt traditionen utgjorde dagens snömängd exakt hälften av vinterns hela snömängd. Dessutom kunde man av dagens väder också utröna kommande skördar.

Dags för Burnsmiddag den 25 januari. Robert Burns den skotske nationalpoeten levde 1759-1796. Hans födelsedag var den 25 januari. Datumet hålls fortfarande i minnet genom anordnandet av s.k. Burnsmiddagar i nära anslutning till hans födelsedatum. Mycket traditionella middagar där man äter Haggis som liknar vår pölsa. Haggis äts med rotmos och potatismos. Därtill skålas i Whisky.
 

26 januari

Nationaldagar

Australiens nationaldag firas den 26 januari.

Temadagar

Världsdagen för Leprasjuka den 26 januari. Dagen är initierad av FN.
 

27 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 27 januari uppmärksammas som Förintelsens minnesdag. Svenska regeringen har instiftat dagen till minne av befrielsen av Auschwitz, koncentrations- och förintelseläger år 1945. Syftet är att visa engagemanget hos de som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism i Sverige och i världen. År 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Hemtjänstens dag 27 januari. Syftet med dagen är att uppmärksamma hemtjänstens betydelse för de äldre och sjuka.
 

28 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

European Privacy & Protection firas den 28 januari varje år för skyddandet av individens integritet inrättad av Europa parlamentet 1981.
 

29 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 29 januari är det Veganpizza-dagen. Internationell dag för vanlig pizza firas i Sverige den 1 januari. I andra länder firas andra dagar.
 

30 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

I Indien firas den nationella renhetsdagen den 30 januari. Då städar alla sina arbetsplatser, gator och andra offentliga miljöer.
 

31 januari

Nationaldagar
  –

Temadagar

Låt dig inspireras av konst den 31 januari. Nationella konstdagen i USA bör firas med film, dans, teater eller konstnärligt skapande.
 

* = Rörlig dag/vecka - årsdag som firas viss veckodag.

-----

» Se också backspegeln - händelser förr per månad.